Publicat el llibre “Medi Ambient i Ciències del Sòl – Miscel·lània homenatge a Jaume Porta”

El llibre és un homenatge del DMACS a tota la trajectòria del professor Jaume Porta al Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl

Descarregar Pdf

El dia 5 de maig de 2021 es va realitzar un acte de reconeixement al Dr. Jaume Porta Casanellas, catedràtic emèrit del Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl (DMACS) i de la Universitat de Lleida, per tota la tasca realitzada al departament des de la seva creació al 1977 i fins l’actualitat (veure la notícia sobre aquest acte). Durant l’acte, es va presentar el llibre “Medi Ambient i Ciències del Sòl – Miscel·lània homenatge a Jaume Porta”, el qual li van fer entrega el Dr. Jaume Puy i Llorens, Magnífic Rector de la Universitat de Lleida, i José Antonio Martínez Casasnovas, Director del DMACS.

El llibre ha estat publicat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i la seva edició ha estat conjunta per part de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl; sent els coordinadors Damià Vericat Querol, José Antonio Martínez Casasnovas, Rosa Maria Poch Claret, Carme Vidalhuguet i Montse Querol.

Aquest llibre recull una miscel·lània de treballs realitzats per membres presents i passats del Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Els articles reflecteixen l’empremta que ha anat deixant en Jaume Porta com a científic i professor d’edafologia a Lleida, on a finals dels anys 70 va crear l’embrió del departament a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms, de la qual en va ser també l’impulsor i director. Així, com es recull a la contraportada del llibre, “podem dir que ha format diferents generacions d’alumnes en edafologia durant ben bé quatre dècades, que en alguns casos han esdevingut companys i companyes del departament, i que en altres casos han difós el coneixement adquirit a altres centres i organismes d’arreu del món”.

El llibre està prologat pel Dr. Jaume Puy i Llorens, Rector de la Universitat de Lleida, i pel Dr. Joandomènec Ros Aragonès, President de l’Institut d’Estudis Catalans. Conté 15 capítols distribuïts en 4 àmbits temàtics: Edafologia i Agronomia (7 capítols), Cartografia de Sòls (3 capítols), Processos Hidrològics (3 capítols) i Física Aplicada al Medi Ambient (2 capítols). A més, també conté 8 Ressenyes personals dedicades al professor Jaume Porta. Les fotografies de la portada i de les diferents seccions són autoria de Josep Miquel Ubalde Bauló i la de la contraportada de Rosa M. Poch Claret.

L’accés al llibre es obert i es pot descarregar des d’aquest ENLLAÇ.