2n Curs Internacional de Micromorfologia (25/09 a 06/10/2017)

Descargar pdf

El CST Pirineus acollirà a Tremp durant dues setmanes el curs internacional organitzat pel Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el suport de la Sociedad Española de Ciencia del Suelo i la International Soil Science Society. Comptarà amb la presència del Professor Emèrit Georges Stoops de la Universitat de Gent (Bèlgica), una de les màximes autoritats mundials en aquesta especialitat.

Prop de 20 científics internacionals participaran en aquest curs de formació especialitzada en micromorfologia de sòls, coordinat per la Dra. Rosa M. Poch, Presidenta de la comissió “Soil Morphology and Micromorphology” de la Unió Internacional de Ciència del Sòl. Vuit Professors provinents de la Universitat de Lleida, la Universitat de Gant, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Madrid i la Universitat de La Laguna seran els encarregats d’impartir la formació.

L’”Intensive Training Course on Soil Micromorphology” s’havia impartit amb una freqüència bianual o trianual des de l’any 1991 a diverses universitats europees i a sudamèrica. Les darreres edicions van ser els anys 2005 i 2007, a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona i el 2011 a la Universitat de Tübingen. L’any 2014 el Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida va reprendre el curs, per a la celebració del qual l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, igual que en aquesta segona edició, va facilitar el suport tècnic i les instal·lacions del Centre de Suport Territorial Pirineus, a Tremp. En les dues ocasions la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona ha cedit els microscopis petrogràfics, ja que és un curs eminentment pràctic. Enguany es compta també amb un ajut del campus d’excel·lència IBERUS al qual pertany la UdL.

La micromorfologia de sòls és una subdisciplina de l’edafologia que tracta de l’observació i l’estudi dels sòls a escala microscòpica. La micromorfologia de sòls requereix d’una formació prèvia en mineralogia òptica i pràctica d’observació al microscopi, per aquesta raó no s’imparteix de forma sistemàtica en graus o màsters.

Més informació